Rij-examen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt maximaal 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Meestal rijden wij met je mee tijdens de examenrit. We zijn altijd aanwezig bij het introductie- en het eindgesprek. Soms kunnen we niet mee omdat een examinator in opleiding voorrang heeft op de rij-instructeur. Dit noemen we ook wel een mentor-rit.                               

Vooraf

In het examencentrum maakt u eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt en controleert uw identiteitsbewijs en je theoriecertificaat. Daarna overhandigen we hem je gesloten formulier "Zelfreflectie". Op dat formulier heeft u vóór het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer genoteerd. Dit formulier wordt na de examenuitslag met jou besproken.                                                                                                                          

Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij u het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna loop je met de examinator naar de examenauto en kan de examinator je vragen stellen over bv. de banden, het motorblok of kunnen er vragen volgen over de binnenzijde van je auto. Bijvoorbeeld waar je mistlampen zitten en hoe je deze aanzet en bij welke weersomstandigheden. Deze vragen heb je ook tijdens je opleiding gehad dus er zal praktisch niets gevraagd worden wat je niet al kent!

De Rit

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres. 

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat u kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Dus als je auto een keer afslaat is dat echt niet het einde van je examen! Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Tijdens het examen rijdt je een gedeelte – zo’n tien tot vijftien minuten – zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Deze opdracht kun je krijgen door middel van ons navigatiesysteem, een clusteropdracht of door een orientatiepunt. (bv. probeer zo dicht mogelijk bij de kerktoren in de verte te komen.)

Als je voor dit praktijkexamen tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen. De vrijstelling geldt altijd alleen voor het eerstvolgende examen na je tussentijdse toets.

Geslaagd

Direct na afloop hoor je van de examinator of je geslaagd of gezakt bent.   

Na de uitslag bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier en wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). Deze informatie wordt doorgestuurd naar de gemeenten en het CBR om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig, de registratie van de Verklaring van geschiktheid een jaar.

Het rijbewijs ophalen

Als je bent geslaagd voor het praktijkexamen dan kun je met je pasfoto, geld om de leges te betalen (verschilt per gemeente) en een geldig identiteitsbewijs bij de gemeente alwaar je bent ingeschreven je rijbewijs gaan aanvragen. Deelnemers van 2ToDrive moeten bovendien in het bezit zijn van de begeleiderspas voordat ze hun rijbewijs kunnen aanvragen bij de gemeente.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, valt onder de regeling beginnersrijbewijs. Als je je eerste rijbewijs hebt behaald op 16- of 17-jarige leeftijd, ben je 7 jaar een beginnende bestuurder. Als u je rijbewijs hebt behaald op 18-jarige leeftijd of daarna, ben je 5 jaar een beginnende bestuurder. Het beginnersrijbewijs is een gewoon rijbewijs. Je mag hiermee overal de weg op. Wel gelden voor beginnende bestuurders strengere regels. Daarvan merk je niets als je je normaal aan de verkeersregels houdt. Maak je je herhaaldelijk schuldig aan verkeerd rijgedrag, dan loop je kans je rijbewijs kwijt te raken. 

Gezakt
Wanneer u bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Deze punten zullen uiteraard besproken en geoefend worden tijdens de vervolglessen. Daarna bespreekt de examinator het formulier zelfreflectie met u. Wanneer uw antwoorden op het zelfreflectieformulier verschillen van de bevindingen van de examinator, is het verstandig dit ook met uw instructeur te bespreken.

Vier keer gezakt?
Als je binnen 5 jaar vier keer zakt voor het praktijkexamen, dan kom je in aanmerking voor een nader onderzoek bij de BNOR (Bureau Nader Onderzoek Rijvaardheid). Het examen is niet makkelijker dan een gewoon examen. Wel is er meer tijd beschikbaar. Dat biedt de examinator de gelegenheid om je meer op je gemak te stellen voor en tijdens het examen.

 

Autorijschool

Mario van Soelen

Jan van Zantenstraat 7

4007 WC te Tiel

 

Tel: 0344 600777

info@mariovansoelen.nl